Nationale stemronde voor De Boom van het Jaar 2022 van start

De Boom van het Jaar 2022 draait niet om de dikste, oudste of mooiste boom, maar om markante bomen met een bijzonder verhaal. Het kan gaan om een historisch verhaal of om een boom met een bijzondere waarde voor een dorp of stad. De boom die een natuurramp overleefde of waaronder al sinds mensenheugenis het dorpsfeest plaatsvindt. Bomen vertolken een emotionele waarde, zij vertellen ons verhalen die het waard zijn gedeeld en herinnerd te worden. Vorig jaar won de lindeboom naast de pastorie in Maasniel de nationale titel.

Van 5 september tot en met 17 oktober (12.00 uur) mag iedereen in Nederland stemmen op de boom van zijn of haar keuze via de website www.deboomvanhetjaar.nl. De boom met de meeste stemmen wordt uitgeroepen tot De Boom van het Jaar 2022. Deze winnaar wordt in het najaar feestelijk gehuldigd en is tevens de Nederlandse inzending voor de European Tree of the Year 2023. Deze Europese verkiezing bestaat sinds 2011 en wordt georganiseerd door de Environmental Partnership Association (EPA). Nederland is een van de 16 deelnemende landen.

Breng hier uw stem uit: www.deboomvanhetjaar.nl 

Sscroll naar beneden voor meer informatie over de Homerusboom in Almere

Homerusboom Almere genomineerd voor Provincie Flevoland

Op het Homerusplein in Almere staat een opvallende oude plataan, ouder dan de provincie Flevoland zelf. Hoe kan dat? De plataan is opgegroeid in Valkenswaard en stond ook daar aan een plein. Het verhaal gaat dat de dorpspastoor tijdens de Tweede Wereldoorlog wist te voorkomen dat de platanen als brandhout eindigden. Maar door de herindeling van het plein begin deze eeuw moest een aanzienlijk aantal bomen wijken. De meeste werden uiteindelijk gekapt, maar deze boom kreeg een nieuwe bestemming.

In 2004 haalde boomkwekerij Van den Berk de plataan naar de kwekerij in Sint Oedenrode. Na tien jaar verzorging was de boom geschikt om verplant te worden. Binnen de gemeente Almere bleek behoefte aan een markante boom tijdens de ontwikkeling van de wijk Almere Poort. In overleg werd gekozen voor de locatie bij het nieuwe winkelcentrum: het Homeruskwartier.

Op 1 december 2014 werd de 15 meter hoge plataan met een gewicht van 25 ton via speciaal transport met een dieplader naar Almere gebracht. Pius Floris Boomverzorging in Veenendaal heeft de boom daar met een telescoopkraan geplant in de toekomstige gebruikstuin, onder grote belangstelling van publiek en media. De plataan is inmiddels ongeveer 100 jaar oud en daarmee de oudste boom van Almere.

Breng hier uw stem uit: www.deboomvanhetjaar.nl

Deel deze pagina
instagram